Ads 468x60px

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ.....

Άρθρο της Εκπαιδεύτριας  μας κ.ΦΙΛΙΝΔΡΑ



Οι Σχολές Γονέων ξεκίνησαν το 1962 στη Γαλλία από τον οργανισμό F.I.E.P. (Federation Internationale pour l’Education des Parents). Στην Ελλάδα η Μαρία Χουρδάκη ήταν αυτή που θέσπισε τον θεσμό των Σχολών Γονέων με κύριους άξονες του προγράμματος αφ’ενός την πληροφόρηση και ενημέρωση του γονέα και αφ’ετέρου τη διαφοροποίηση της στάσης του μέσα σε ένα εξελισσόμενο οικογενειακό περιβάλλον.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ
Σε όλους τους γονείς που θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ
> Να αντλήσουμε πληροφορίες από τους ειδικούς για το ρόλο του γονιού σήμερα.
> Να ευαισθητοποιηθούμε σε θέματα διαπαιδαγώγησης και συνύπαρξης με τα παιδιά μας.
> Να μάθουμε ο ένας απ’τον άλλο.
> Να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο.

ΤΡΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
> ΘΕΜΑ (π.χ. επικοινωνία μέσα στην οικογένεια)
> ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ – ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ (μέσα από το βίωμα μαθαίνουμε καλύτερα)
> ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ – ΚΛΕΙΣΙΜΟ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Μέσα σε μια κοινωνία που τρέχει με ιλλιγιώδη ταχύτητα καλούμαστε κάθε φορά να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο μας ως γονείς. 
Βιώνοντας μια πραγματικότητα τόσο σύνθετη υπάρχουν στιγμές που αισθανόμαστε ότι αυτά που οι δικοί μας γονείς μας πρόσφεραν ως σταθερά σημεία δεν επαρκούν για να απαντήσουν στην αγωνία και τα ερωτήματα των δικών μας παιδιών για το τι τελικά αξίζει σε αυτή τη ζωή, ποιoς είναι ο σκοπός και ο στόχος της ύπαρξής μας. 
Η διαδικασία της ομάδας που προτείνουμε πιστεύουμε ότι αναγνωρίζει και αποδέχεται τους φόβους και τις αγωνίες λειτουργώντας υποστηρικτικά και θέτοντας κάποιες βάσεις για τον επαναπροσδιορισμό αυτού του ρόλου. 
Και βέβαια η βασική αρχή των ομάδων αυτών στηρίζεται στην πεποίθηση ότι οι γονείς είναι οι βασικοί παιδαγωγοί των παιδιών. Προσφέροντας αγάπη και θέτοντας όρια, θέτουν τις βάσεις για μία υγιή ζωή στο μέλλον.

ΡΑΝΙΑ ΦΙΛΙΝΔΡΑ
Ψυχολόγος με ειδίκευση 
στη Συμβουλευτική Οικογένειας